2024. április 20. szombat

2020. január 27., hétfő 16:15

A Magyar Hypertonia Társaság közleménye
    Budapest, 2020. január 27., hétfő (OS) - a rendszeres otthoni vérnyomásellenőrzés fontosságáról és egy új, ezt segítő okostelefon applikáció bevezetéséről

Hazánkban a halálozási statisztikát vezető szív- és érrendszeri betegségek legjelentősebb kockázati tényezője a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), amely a felnőtt lakosság mintegy 35-40%-át, azaz kb. 3,5 millió személyt érint. Közülük kb. 1 millióan nem részesülnek hatékony vérnyomáscsökkentő kezelésben, nagyrészt azért, mert a hipertónia felismertsége a lakosság körében nem megfelelő, illetve nincsenek a betegek tisztában az elérendő célvérnyomás értékekkel.

Ezért a Magyar Hypertonia Társaság felhívja a lakosság figyelmét a rendszeres otthoni vérnyomásmérés és a célértékek elérésének fontosságára. Ennek segítésére Társaságunk egy új, KardioNapló elnevezésű okostelefon applikációt fejlesztett ki a Sandoz gyógyszergyár támogatásával, amely android és iOS alapú telefonokra egyaránt letölthető térítésmentesen. Az applikáció lehetőséget nyújt a mért vérnyomásadatok eltárolására, átlagértékek számítására és a kezelőorvos számára egy leletben történő kimentésére és azonnal visszajelez a betegnek, ha nem ideálisak az értékek. Emellett a koleszterin szintek rögzítése is elvégezhető, valamint az applikáció fontos betegtájékoztató anyagokat, gyógyszerbevételre figyelmeztető modult, valamint az erek állapotát jól jellemző érrendszeri életkor kalkulátort is tartalmaz.

A későbbiekben a jelenleg regisztrálás alatt lévő hipertónia ellátóhelyek címei és rendelési idejei is feltöltésre kerülnek, így a felhasználó a lakóhelyéhez legközelebb eső ellátóhelyre vonatkozó adatokhoz is hozzájuthat.

Kiadó: Magyar Hypertonia Társaság