2020. május 30. szombat

2020. január 31., péntek 13:13

A Legfőbb Ügyészség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 31., péntek (OS) -

A szervezetek jó munkakapcsolatát mutatja, hogy a magyar ügyészség minden OLAF igazságügyi ajánlásra vagy elrendelte a nyomozást, vagy ha már volt az ügyben folyamatban nyomozás, akkor a nyomozás keretében értékelték azt.
     A hazai nyomozások eredményességét igazolja, hogy az OLAF 2018-as éves jelentése szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot (36%) lényegesen meghaladóan emel vádat az OLAF igazságügyi ajánlásaival érintett ügyekben (45%).
     További pozitív irányú változás, hogy az OLAF igazságügyi ajánlásainak száma az utóbbi években folyamatosan csökkent. Míg 2015-2016-ban tíz-tíz, 2017-ben hat, 2018-ban négy, 2019-ben pedig két ajánlás érkezett. Ez utóbbi két ajánlás egy folyamatban lévő nyomozást érint, amely ügyben, az OLAF és más uniós országok részvételével, korábban már közös nyomozócsoport állt fel.
A találkozón a felek megerősítették, hogy az uniós pénzeket érintő bűnügyi visszaélések kapcsán a szervezetek közötti hatékony információcserét és együttműködést továbbra is kiemelten fontosnak tartják. Emellett megállapodtak abban, hogy az eddig is jól működő szakmai kapcsolat további elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást dolgoznak ki.

Kiadó: Legfőbb Ügyészség