OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2020. február 5., szerda 09:03

A Magyar Tudományos Akadémia Titkárságának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. február 5., szerda (OS) -

        Az emberiség jó része él többnyelvű és többkultúrájú közegben. Ezekben a történetileg kialakult és sokszor ma is alakuló helyzetekben a kulturális és közösségi politika visszatérő követelése a kisebbségi közösségi jogok, a kultúrához tartozás megvédése. Mindez azonban nemcsak a kívánatos sokféleség és a történelmi kulturális jogok miatt érvényes és érdekes. A kisebbségi nyelven való tanulás joga az emberi fejlődéshez és kibontakozáshoz való jogot is érinti.
     Az anyanyelvű képzés joga egyszerre joga a kulturális közösségnek és – az óvodástól az egyetemistáig – a fejlődő gyermeknek és fiatalnak. Az anyanyelven való tanulás biztosítja a könnyű, erőfeszítés nélküli átmenetet a szóbeliség világából a közvetített, írott és nyomtatott kultúra világába. Két okból is fontos, hogy ez a folyamat az iskolai oktatás egészére, ne pedig csak az alsóbb évfolyamokra terjedjen ki. A mai világban a globalizáció folyamatai számos kulturális helyzetben és közösségben idéznek elő nyelvi és kulturális tájékozódási zavarokat az önazonosság kialakulásában. Ebben a helyzetben a lokális közösségen, a család, az utca, a falu kulturális és nyelvi közösségén túlmutató, éppen az írásbeliségben megjelenő mintázat fontos fogódzó az identitás alakulásában. Másrészt ahhoz, hogy a kisebbségi kultúra képviselői saját nyelvüket és kultúrájukat ne a gyermeki világra korlátozva éljék meg, szükség van ennek az írott kultúrának a folytonos, felnőttkorig tartó használatára.

     Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Titkársága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.