2020. február 18. kedd

2020. február 10., hétfő 13:16

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. február 10., hétfő (OS) - Problémákkal küzdő gyerekek maradhatnak pszichológiai ellátás nélkül?

Február 15-től lép hatályba az a törvény, amelyet a kuruzslók ellen hozott a kormány, de amely veszélybe sodorhatja sokszáz pszichológus praxisát és ellátatlanul hagyhat több ezer, lelki problémával küzdő gyermeket is. A vita tárgya, hogy kik és milyen végzettséggel végezhetnek pszichoterápiát. Az új jogszabály a Büntető Törvénykönyvben is szabályozná a kérdést. Szakmai érdekvédők tiltakozással reagáltak, mert úgy látják: nincsenek tisztázva a tevékenységi hatáskörök, és évek, évtizedek óta praktizáló pszichológusok rettenhetnek meg attól, hogy mindazért, amit eddig tettek, akár börtönbe is kerülhetnek.
     A DK már a törvény parlamenti vitájában is felhívta a figyelmet a törvény pontatlanságaira. A kuruzslók kiszűrése fontos, de a jogszabály összemossa velük a tisztességes segítőket.
     A DK szerint nem fordulhat elő, hogy segítségre szoruló gyerekek és felnőttek maradjanak ellátás nélkül, mert sok szakember megretten attól, hogy rá is vonatkozhat a börtönnel fenyegető törvény. A szaktárca vizsgálja felül a törvényt, és tegye egyértelművé, hogy kik és milyen feltételek közepette folytathatnak léleksegítő munkát!

Varga Zoltán,
a DK országgyűlési képviselője