OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2020. február 10., hétfő 16:13

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2020. február 10., hétfő (OS) - Magyarország a sereghajtók egyikeként kullog az Európai Unión belül a korai iskolaelhagyás tekintetében -

    Ma már jellemzően általános iskolás korban kialakulnak olyan nagy különbségek a tanulók között, amik a középiskolában csak tovább mélyülnek az iskolák színvonalbeli különbségei miatt.

Aligha nevezhetjük felzárkózásnak, hogy az EU-s átlag csökkenésével fordított arányosságban nálunk 2010 óta növekszik a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező 24 évesek száma: a közfoglalkoztatásnak álcázott lemorzsolódással egyre csak távolodunk a szegregáció megszüntetésétől, az oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáféréstől.

Rövidtávon természetesen vonzóbb a munka világa, de hosszú távon azt láthatjuk, hogy az alacsony iskolai végzettség problémája munkaerő-piaci kirekesztettséget, munkanélküliséget és alacsony jövedelmek miatt kialakuló, munka melletti szegénységet von maga után.

Egyenlő lehetőségekről beszélünk az új NAT megjelenésével, miközben minden 10 roma fiatalból 7 kiesik a közoktatásból. A romák számára a tanulás és az iskolai előremenetel lenne az egyetlen kiút a kilátástalanságból, mégis, a 16 éves korig tartó tankötelezettséggel pont ennek motivációját vesztik el.

Az LMP frakció szerint a tankötelezettség 18 éves korra visszaállításának fontossága mellett oktatáspolitikai reformra lenne szükség ahhoz, hogy a hátrányosabb helyzetű tanulók is hosszútávon helytállhassanak a munkaerőpiacon.

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.