2020. február 18. kedd

2020. február 12., szerda 09:57

Budapest Főváros Levéltára közleménye
    Budapest, 2020. február 12., szerda (OS) - Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. február 13-án ért véget Budapest ostroma. Ebből az alkalomból teljes terjedelmükben még sehol nem publikált orosz levéltári dokumentumok bemutatására kerül sor Budapest Főváros Levéltárában.

A podolszki székhelyű Orosz Központi Katonai Levéltárból származó iratok betekintést engednek Budapest ostromának előkészítésébe, új információkat tartalmaznak Osztapenko kapitány halálának körélményeiről, a budapesti hidak megsemmisítésére tett orosz lépésekről, bemutatják a hadifoglyok nyilvántartásában tapasztalható ellentmondásokat, a szovjet tüzérség és légierő problémáit, valamint a fosztogató és erőszakoskodó szovjet katonák miatt kiadott parancsokat.
     A Pamjaty Naroda című honlap 2015 óta teszi közzé a szovjet hadsereg 1941–1945 közötti válogatott iratait. Közülük olyan dokumentumok bemutatására kerül sor, amelyek a történeti kutatások szempontjából releváns és fontos kérdésekre világítanak rá, és amelyeket teljes egészében Magyarországon még nem publikáltak. A most magyarra fordított parancsokból, direktívákból, katonai határozatokból, feljegyzésekből, hadinaplókból, kitüntetési adatlapokból számos újdonságra derül fény Budapest ostromáról. A rendezvényről bővebben:

Kiadó: Budapest Főváros Levéltára