OS Országos Sajtószolgálat
2021. január 28. csütörtök
Ismertető


2020. február 12., szerda 09:57

Budapest Főváros Levéltára közleménye
    Budapest, 2020. február 12., szerda (OS) - Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. február 13-án ért véget Budapest ostroma. Ebből az alkalomból teljes terjedelmükben még sehol nem publikált orosz levéltári dokumentumok bemutatására kerül sor Budapest Főváros Levéltárában.

        A podolszki székhelyű Orosz Központi Katonai Levéltárból származó iratok betekintést engednek Budapest ostromának előkészítésébe, új információkat tartalmaznak Osztapenko kapitány halálának körélményeiről, a budapesti hidak megsemmisítésére tett orosz lépésekről, bemutatják a hadifoglyok nyilvántartásában tapasztalható ellentmondásokat, a szovjet tüzérség és légierő problémáit, valamint a fosztogató és erőszakoskodó szovjet katonák miatt kiadott parancsokat.
     A Pamjaty Naroda című honlap 2015 óta teszi közzé a szovjet hadsereg 1941–1945 közötti válogatott iratait. Közülük olyan dokumentumok bemutatására kerül sor, amelyek a történeti kutatások szempontjából releváns és fontos kérdésekre világítanak rá, és amelyeket teljes egészében Magyarországon még nem publikáltak. A most magyarra fordított parancsokból, direktívákból, katonai határozatokból, feljegyzésekből, hadinaplókból, kitüntetési adatlapokból számos újdonságra derül fény Budapest ostromáról. A rendezvényről bővebben:
http://bparchiv.hu/hirek/budapest-ostroma-szovjet-leveltari-forrasok-alapjan-0

     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.