OS Országos Sajtószolgálat
2021. január 23. szombat
Ismertető


2020. február 13., csütörtök 15:09

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2020. február 13., csütörtök (OS) - Elszállt a forint, elszállt az infláció – Matolcsynak is mennie kellene – Soha nem volt ilyen gyenge a forint, és az infláció is csak 2012 végén volt a jelenleginél magasabb. Matolcsy György jegybankelnöknek vállalnia kellene a felelősséget a kudarcos és felelőtlen monetáris politikájáért.

    Áttörte a 340-es szintet a forint; korábban elképzelhetetlen volt, hogy a fizetőeszközünk valaha is ilyen gyengévé váljon. Az MNB azzal takarózik, hogy nincs árfolyamcélja. Kiderült, hogy inflációs célja sincs: a 4,7 százalékos friss inflációs adat magasan a célsáv felett van. Egyelőre nem látszik világosan, hogy a jegybank elvesztette-e az irányítást a folyamatok felett, vagy az Orbán-kormány megrendelésének tesz-e eleget és tudatosan gyengíti a forintot. Az utóbbit valószínűsíti, hogy az Orbán-kormány korábban is igyekezett minden erővel támogatni az iparban tevékenykedő multinacionális cégeket: közvetlen, vissza nem fizetendő támogatásokkal és nekik kedvező munkaügyi szabályozással is, mint a rabszolgatörvénnyel. Matolcsy Györgyöt a köztársasági elnök Orbán Viktor javaslatára nevezte ki jegybankelnökké, és gyanítható, hogy inkább Orbán utasításait követi, mint az inflációs célt. Matolcsy arról írt, hogy kanyarban kell előzni. Orbán Viktor ugyanerről beszélt egy korábbi évértékelőjében. Inflációban már megelőztünk minden európai uniós országot. Matolcsynak ideje lenne észrevennie, hogy jönnek szembe, és ki kellene szállnia a sofőrülésből.

Burány Sándor,
a Párbeszéd országgyűlési képviselője,frakcióvezető-helyettes

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.