2024. április 20. szombat

2020. február 28., péntek 22:00

A Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége közleménye
    Budapest, 2020. február 28., péntek (OS) - Rudolf Steiner a nyugati oktatásba szerette volna integrálni tanításait, Beethoven pedig a kedvenc olvasmányaként utalt rá. Hamvas Béla így nyilatkozott róla: "A Föld legszebb filozófiai költeménye." Képes volt megtanulni szanszkritul azért, hogy eredeti nyelven olvashassa. "Ha csak egyet kéne választanom a világirodalomból, annak a Bhagavad-gítának kéne lennie" – írta ’A száz könyv’ című esszéjében, a történelem legnagyobb hatású műveit összegezve.

"A Bhagavad-gítá szanszkrit hősköltemény minden idők legélvezetesebb olvasmánya" – ezek már Gárdonyi Géza szavai Babits Mihálynak. Babits később Weöres Sándort kérte fel arra, hogy fordítsa le a művet magyarra. "Nagy divat volt itt Pesten a Bhagavad-gítá. Úgy olvastuk, mintha a világ minden titka benne volna" – írta.

A Bhagavad-gítát India Bibliájának tartják. Az egyetlen olyan ősi, a Védák lényegét feltáró mű, amely eljutott a világ szinte minden pontjára és több mint 75 nyelvre fordították le. A világirodalom kiemelkedő alakjai, politikusok, filozófusok is a legmeghatározóbb olvasmányaik közé sorolták. A 20. században a Krisna-hívőknek köszönhetően a házi könyvtárakba is bekerült. A Gítá nemtől, kortól és vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit meg tud szólítani. Figyelmes olvasója megtalálhatja benne a boldog élet receptjét.

A Krisna-hívők 2020-ban a Bhagavad-gítá Évét ünneplik, mely során programokkal, tematikus aloldallal, előadásokkal, online képzéssel segítik, hogy a Gítá ősi bölcsessége eljusson a nagyközönséghez.

Kiadó: Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége