2024. április 24. szerda

2020. március 23., hétfő 17:49

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. március 23., hétfő (OS) - Az LMP álláspontja a mai parlamenti döntésről -

Magyarországon indokolt volt a veszélyhelyzet kihirdetése és fenntartása. Az LMP az elmúlt napokban mindent megtett, hogy ezzel kapcsolatban megegyezés születhessen a parlamenti pártok között, minden egyeztetésen részt vettünk, a Fidesz azonban semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó. A saját elképzelésein kívül mindent elutasított, sőt még azt a párhuzamosan benyújtott javaslatot is lesöpörte az asztalról, ami az elmúlt napokban hozott válságintézkedéseket meghosszabbította volna, áthidalva ezzel a következő napokat.

A kormánypárt ezzel bizonyította, hogy még egy ilyen válsághelyzetben sem képes túllépni a saját hatalmi logikáján, és nemzeti érdek helyett csak a saját pártpolitikai céljait tudja figyelembe venni. Teljesen egyértelmű, hogy létezhetett volna olyan javaslat, amely nem rontja a válságkezelés hatékonyságát, de az ellenzéki pártok többsége támogatni tudta volna, így pedig az Országgyűlés példát mutathatott volna a nehéz időkben. Ennek elmaradásáért minden felelősség a Fideszt terheli.

Az LMP továbbra is nyitott minden egyeztetésre, de az együttműködés jegyében elvárjuk a kormánytól, hogy ne zsaroljon, hanem törekedjen a kompromisszumra. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen helyzetben az a felelős ellenzéki magatartás, ha olyan kereteket szabunk meg, amivel a kormány vezetése élni tud, de visszaélni nem.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)