2020. március 31. kedd

2020. március 24., kedd 11:06

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. március 24., kedd (OS) - Fokozott vírusveszélynek teszik ki az időseket - Az idősek otthonainak lakói koruknál fogva fokozottan ki vannak téve a koronavírus fertőzésveszélyének, mégis olyan pszichiátriai szereket szedetnek velük, melyek a kutatók szerint káros hatással lehetnek immunrendszerükre, így lecsökkentve a vírussal szembeni védettségüket. Erre hívja fel most a figyelmet egy jogvédő szervezet, amely szerint fontos lenne felülvizsgálni az időseknek adagolt pszichiátriai szerek indokoltságát

A szervezet (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért – CCHR) szerint világszerte jellemző, hogy az otthonokban élő időseknél túlzott mértékben alkalmaznak antipszichotikus szereket (, mindössze azért, hogy a személyzet számára könnyebb legyen kezelni őket – és nincs ez másként Magyarországon sem. A New England Egyetem kutatói nemrégiben publikáltak egy tanulmányt, melyben a talált eredmények alapján kifejtik, hogy az egyik leggyakrabban alkalmazott antipszichotikum – amely hazánkban is az egyik legtöbbször felírt ilyen szer – jelentősen elnyomhatja az idősek immunrendszerét. Klinikai jelentések rendszeresen arra mutattak rá, hogy az ilyen szerekkel kezelt idős páciensek fogékonyabbak a fertőzésekre. Mindeddig nem volt magyarázat a jelenségre, ezért fogtak bele az ilyen irányú kutatásokba.

A kutatók azt írják, hogy az eleve legyengült immunrendszerű idősebb betegeknél erősen mérlegelni kell az ilyen pszichiátriai szerek felírását az úgynevezett indikáción túli esetekben ...
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány