OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. március 30., hétfő 12:37

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. március 30., hétfő (OS) - Dobrev Klára: A demokráciát nem kell karanténba zárni

    "A demokráciát nem kell karanténba zárni, mert a koronavírus az igazi ellenfél, és nem a magyar parlament. A vírus ne ellenőrizzen bennünket, de a parlament ellenőrizze a kormányt!" Egyebek mellett erről beszélt német, francia, osztrák és svájci újságíróknak Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

Dobrev Klára európai újságírók kérdéseire elmondta, hogy a felhatalmazási törvényre a kormányzatnak nincs is szüksége, hiszen a törvény elfogadása előtt is meg tudta hozni korlátozó intézkedéseit a járvány elleni fellépéshez. Az ellenzék mégis támogatta volna a különleges meghatalmazást, ehhez azt a feltételt támasztotta, hogy az határozott időre szóljon a kormány által tervezett végtelen helyett, legyen erősebb alkotmánybírósági kontroll, és a sajtó szabadságát ne korlátozzák.  Az ellenzék azt is javasolta, hogy a parlament távszavazással tudjon szavazni a szükséghelyzetről, mint ahogy az Európai Parlament is teszi. A kormányzat mindent elutasított.

Az Európai Unió kormányai közül a magyar kormány mozgósítja a legkevesebb összeget a járvány kezelésére. A kormány fukarsága mögött az a megfontolás áll, hogy a rendelkezésre álló állami pénzeszközöket a 2022-ben esedékes választások megnyerése érdekében fogja elkölteni. Orbán Viktor számára a hatalom megtartása fontosabb, mint a vírus és a járvánnyal együtt járó válság leküzdése.

DK Sajtóiroda

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.