2024. április 20. szombat

2020. március 31., kedd 09:05

A Reális Zöldek Klub közleménye
    Budapest, 2020. március 31., kedd (OS) - Ahol nincs hatalom, ott nincs politika sem! Ám a hatalom minden formája nem tekinthető politikának. Minden politikai hatalom igényt tart valamilyen normatív magalapozásra, szakmai iránymutatásra.

A rendszerváltozás óta a hatalom, pisztolyt szegez a reális zöldek homlokára, nem tart igényt a civil szervezet vízlépcső jó lett volna, a széndioxid nem a Lucifer bűze, energia politika javaslatára. 2010 óta a politikai hatalom szőnyeg alá söpri a Duna folyó rendezését. A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítása rövidtávon kiváló kormányzati szándék, fontos, de nem elégséges teendő. Már középtávon veszélybe kerülhet a jövő nemzedék jóléte, hazánk villamos energiával való biztonságos ellátása megoldatlansága okán. Emberi gondatlanság nyomán véletlenszerű spontán természeti eredetű katasztrófa Paks térségében nem zárható ki. A Duna térség fő erózióbázisa, így ennek szerepe az eróziós és vízszintingadozás révén jelenetős. Dunaföldvár és a Pakshoz tartozó Dunakömlőd között húzódó partszakasz a folyam egyik legveszélyesebb magas parti része a magas part minden részlete csúszásveszélyes lejtőnek minősített. Miniszterek, állami cégvezetők elhallgatják, a szükséges vízügyi beavatkozásokat a talaj vízszint stabilitását, a hideg víz csatorna kotrását, a Duna medre és a jobb oldali part rendezését. Az MTA 2010-ben hívta fel a figyelmet, hogy a fajszi vízlépcső megépítése hozzájárul Paks bővítésének biztonságos hűtéséhez.
Juhos László, elnök

Kiadó: Reális Zöldek Klub