OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2020. március 31., kedd 16:29

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2020. március 31., kedd (OS) - Kedvezményes áfát az éttermek elvitelre csomagolt és kiszállított ételeire! - A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be, hogy a járványügyi intézkedésekre tekintettel az éttermek ne csak a helyben elfogyasztott, hanem az elvitelre csomagolt és a kiszállított életekre is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot alkalmazhassanak.

    A kormány napokban hozott rendelete megtiltotta mindenki számára, hogy beülhessen étkezni, inni, bármit is fogyasztani egy étterembe.A csőd elkerülésére és az állások megőrzéséhez az éttermek számára a házhoz szállítás bevezetése,illetve az elvitelre csomagolt ételek helybeni értékesítése kínálkozik csak esélyként.A vállalkozásoknak azonban sok egyéb nehézségük közepette még azzal is szembesülniük kell,hogy a helyben elfogyasztott ételeknél alkalmazott kedvezményes,5 százalékos áfa helyett házhoz szállításkor vagy az elvitelre csomagolt étel értékesítésekor 27 százalékos áfát kell alkalmazniuk.A Párbeszéd törvényjavaslata ezen az áldatlan állapoton segítene azzal,hogy a járványügyi intézkedések miatt nehéz anyagi helyzetbe került éttermek jogosulttá válnának az 5 százalékos,kedvezményes áfa felszámítására az elvitelre csomagolt ételek helybeni értékesítésekor és házhoz szállítás esetén is.Ugyanakkor hangsúlyozni kell:ez még csak az egyik szükséges lépése az ágazat megsegítésének, hiszen ezzel még csak annyit érnénk el,hogy nem kerülnek az éttermek rosszabb adóztatási feltételek közé,mint korábban voltak.

Dr. Mellár Tamás
a Párbeszéd országgyűlési képviselője
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.