OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2020. április 1., szerda 09:19

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. április 1., szerda (OS) - A tiszta levegő életeket ment: az LMP az avarégetés országos betiltását sürgeti -

    Az LMP álláspontja szerint a járványra való tekintettel országos szinten haladéktalanul be kell tiltani az avar és kerti hulladék égetését, és az önkormányzatok bevonásával szigorúbban kell ellenőrizni az illegális szemétégetéseket.

Tanulmányok sora mutatta ki, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között. Nem volt ez másképp a korábbi SARS koronavírus járvány esetén sem Kínában. Az Egészségügyi Világszervezet  szerint akkor is súlyosbodhat a betegség, ha az adott személy csak rövid ideig van kitéve magas légszennyezettségnek. Ezért a járvány idején mindent meg kell tennünk a jó levegőminőségért. El kell érni, hogy tavasszal ne borítsa be a településeket a hulladékégetésből származó, egyébként is súlyosan egészségkárosító füst.

A járványra való tekintettel országos szinten be kell tiltani az avar és kerti hulladék égetését, az önkormányzatok se jelölhessenek ki napokat. Emellett ahol lehet, biztosítani kell az avar, kertészeti szerves hulladék elszállítását, és népszerűsíteni a komposztálást.

Ugyanilyen fontos az illegális szemétégetések hatékony ellenőrzése. A rendkívüli helyzetre tekintettel fel kell hatalmazni az önkormányzatokat, hogy eljárhassanak és szükség esetén büntethessenek, mert a hatóságok kapacitása erre nem elég.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke
    
     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.