OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. április 5., vasárnap 14:59

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. április 5., vasárnap (OS) - Az Európai Bizottsághoz fordul panasszal Szabó Tímea és Jávor Benedek a felhatalmazási törvény miatt

    A parlamentarizmus korlátlan, semmilyen időponthoz vagy objektív feltételhez nem kötött felfüggesztése nem egyeztethető össze a hatalommegosztás elvén is nyugvó jogállamisággal.

Jávor Benedek leszögezte: "Az Európai Unió alapszerződései, az Alapjogi Charta és egy sor uniós irányelv világosan definiálják azokat a minimumkritériumokat, amelyeket egy tagállamnak be kell tartania. A felhatalmazási törvény egyértelműen sérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. pontjában foglaltakat a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok érvényesülése szempontjából.

A rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető klauzula a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza. A vírus elleni védekezést ilyen mértékű hatalomkoncentráció nélkül megoldották egy sor országban, olyanokban is, ahol a járványhelyzet lényegesen súlyosabb, és olyanokban is, ahol a magyar kormánynál jóval eredményesebben léptek fel a koronavírussal szemben."

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.