OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. április 6., hétfő 09:29

A Hajrá Magyarok a Szebb Jövőnkért Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. április 6., hétfő (OS) - Paradigmaváltás előtt

    Az egyesület reményét fejezi ki, hogy az új gazdaságélénkítő csomag nem csak a munkájukat vesztett emberek, hanem, az aktív, de kisjövedelmű nyugdíjasok sorsáról is gondoskodni fog. A járvány elmúltával az ország gazdasági erejét az egykor a belső keresletet kielégítését és egyben az exportbevételek jelentős részét jelentő mezőgazdaság, állattenyésztés és feldolgozóipar "szentháromsága" visszanyeri méltó helyét az újratervezésében. A magyar családok medián vagyona kb. fele-kétharmada a V4 többi államának. GDP-hez mérten a hazai reáljövedelem jelentősen elmaradt. Ezért a magyar családoknak 10 millió Ft jövedelmi elmaradása keletkezett. A hazai kereseti helyzet a V4 országaihoz mérten, kb. 20-22%-kal kisebb. Még kedvezőtlenebb a falusi jövedelem 1990 utáni alakulása.1990-ben a falusi jövedelem kb. 94%-a volt az országos átlagnak, ami 2010-re 82%-ra csökkent, azóta kb. 88%-ra nőtt. Mostanra további, kb. 7 millió Ft veszteség érte 1990-hez mérten a falusi családokat. A falvakban a nyugdíjak a fővárosi érték 2/3-a, csökkentek. A nyugdíjak GDP-hez mért aránya legkisebb a V4-en belül. A mezőgazdaság GDP részesedése az 1990-es 15%-ról, kb. 3,5-4,5%-ra csökkent. Értéke elérheti a 6000 Mrd Ft-ot.
Ezért múlhatatlanul szükséges, hogy már a járványkezelés fázisában előre láthatóak legyenek azok a gazdasági irányváltást kiegészítő intézkedések, amelyek fokozatosan felszámolják az eddig felhalmozódott veszteségeket és közben feltőkésítik a falusi "szentháromságot".

     Kiadó: Hajrá Magyarok a Szebb Jövőnkért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.