OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. április 6., hétfő 11:41

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. április 6., hétfő (OS) - Mi lesz a fizetés nélküli szabadságra kényszerülő dolgozókkal? -

    A Fidesz által az országra erőltetett munka törvénykönyve kiszolgáltatott helyzetben tartotta eddig is a munkavállalókat. Most a veszélyhelyzetben pedig nemhogy segítő kezet nyújt nekik, hanem még inkább lehetetlen helyzetbe sodorja őket. Meg kell szüntetni azt a méltánytalan helyzetet, hogy a járványhelyzet miatt kényszerűségből fizetés nélküli szabadságra menő munkavállalókat a jövedelemvesztés mellett még a biztosítási jogviszony elvesztése is sújtsa.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott kormányrendelet értelmében a munkaadónak elvileg nincs lehetősége egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldeni a munkavállalót. Ezzel viszont sokan vagy nincsenek tisztában, vagy "önként" mégis aláírják az orruk alá dugott papírt. Ezek az emberek és családjaik hamar lehetetlen gazdasági helyzetbe fognak kerülni. Ennek oka egyrészt az, hogy nem kapnak fizetést, másrészt pedig az, hogy a fizetés nélküli szabadság idején a társadalombiztosítási jogviszony is szünetel. Azaz nem jár nekik egészségügyi ellátás sem.

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.