2024. április 23. kedd

2020. április 23., csütörtök 11:18

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. április 23., csütörtök (OS) - Egyes agrár-környezetgazdálkodáshoz és ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatások meghosszabbítását tervezi az Agrárminisztérium. A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, amely a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja majd az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését és a kifizetések folytonosságát.

Az Agrárminisztérium a VP4-10.1.1-15 kódszámú, "Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés" című és a VP4-11.1-11.2-15 kódszámú, "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" című, 2015-ben meghirdetett pályázati felhívások 2020. december 31-én véget érő kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbítását tervezi. A döntés csak az Európai Parlament és Tanács átmeneti időszakra vonatkozó rendeletének hatálybalépése után válhat véglegessé. A hosszabbításhoz szükséges előkészítő munkálatokat már megkezdte a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A tervezett hosszabbítás a támogatások folyamatosságának biztosításán túl, a környezeti és fenntarthatósági célok megvalósulását is szolgálja. A módosítás elfogadását követően a két pályázati felhívás kedvezményezettjei számára a hosszabbítás lehetősége önkéntes lesz, amelyről az érintett gazdálkodók a pályázati felhívás megjelenése után nyilatkozhatnak majd.

Kiadó: Agrárminisztérium