2024. április 19. péntek

2020. május 20., szerda 15:02

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 20., szerda (OS) - Az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjainak közös közleménye a munkavállalók védelmében

A munkavállalók kiszolgáltatott helyzete miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség hozzánk, parlamenti pártokhoz fordultak, és kérték, hogy segítsünk nekik a munkavállalók jogfosztásának megakadályozásában.

Egyetértünk a szakszervezetekkel abban, hogy a munkavállalók jogainak csorbítása elfogadhatatlan. A kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében úgy akarja megvédeni a nagyvállalatok gazdasági érdekeit, hogy jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat, majd ezt munkahelyvédelemnek állítja be. Teszi ezt a kormány azáltal, hogy teljes eltérést enged a Munka Törvénykönyvének minden rendelkezésétől. Ez a technikainak tűnő részlet azonban számtalan következménnyel jár.

Megszünteti ugyanis a munkavállalók emberi méltóságának, személyes adatainak, egészséges munkakörnyezethez való jogának munkajogi védelmét; megszünteti a fizetett pihenőidőt garantáló munkajogi védelmet, valamint az egyenlő bért biztosító munkajogi szabályokat is. Megszünteti tehát annak munkajogi garanciáit, hogy ne kaphassanak politikai meggyőződés, nem, bőrszín vagy szexuális irányultság alapján másokhoz képest kevesebb bért egyes munkavállalók, vagy annak védelmét, hogy a munkások kipihenhessék fáradalmaikat.

Kiadó: MSZP Országos Központ