2024. április 26. péntek

2020. május 20., szerda 16:37

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. május 20., szerda (OS) - Szüntessék meg az ingyenes parkolást! -

Az LMP már az ingyenes parkolás bevezetésekor jelezte, hogy hibás intézkedés, mert túlzott és indokolatlan autóhasználatra ösztönöz. A megnövekvő mobilitás és légszennyezés a járvány terjedését is segíti. A budapesti nyitással végképp tarthatatlanná vált a helyzet, parkolási káosz alakult ki. Azonnal vissza kell állítani a fizetős parkolást!

A budapesti nyitással a forgalom megközelítette a korábbi szintet. Ebben a helyzetben az ingyenes parkolás káoszt okoz. A lakók nem találnak parkolóhelyet a lakásuk közelében és egyre gyakoribbá váltak a szabálytalan helyen, járdán vagy zöldterületen parkoló autók. Az időkorlát nélküli ingyenesség miatt akár napokon keresztül szabadon parkolhatnak egyes autók az értékes belvárosi közterületeken. Az úticél körül parkolóhelyet kereső autók fölöslegesen növelik a forgalmat és a légszennyezést.
Még járványhelyzetben sem indokolható a környezetszennyező autózás ilyen mértékű kedvezményben részesítése. A fizetőparkolás egy forgalomszabályozó, zöld eszköz, ami védi a helyi lakókat, csökkenti az autózás iránti keresletet, és emellett bevételhez juttatja a kormány által kivéreztetett önkormányzatokat, amiből a helyi közszolgáltatásokat finanszírozhatják.

LMP Budapest Elnökség

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)