OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. május 25., hétfő 12:57

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - Nem kell önálló zöld minisztérium a "klímabajnok" kormánynak

    Nyilvánvaló, hogy a koronavírus-járvány következményeként a klíma védelme az egyik legfontosabb következő lépés. A kormány annyira nem veszi ezt komolyan, hogy a fideszes pártkatonák az Igazságügyi bizottságban ma 8 nem és 4 igen szavazattal lesöpörték a Párbeszéd önálló zöld csúcsminisztérium felállításáról szóló törvényjavaslatát.

Ma a világon csak 4 országnak nincs önálló zöld tárcája: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia mellett Magyarországnak. Az egykori környezetvédelmi minisztérium önállóságának megszüntetése az Orbán-kormány környezetellenes intézkedéssorozatának első lépése volt. Azóta felszámolták az önálló zöld ombudsman hivatalát,a korábban független zöldhatóságot a politikai irányítású kormányhivatalok egyik főosztályává tették. A klímaügyet pedig 4 tárca között osztották szét, aminek az lett a következménye, hogy nincs valódi felelőse, követhetetlen, hogy az egyes témák melyik minisztériumhoz tartoznak, és melyik képviseli Magyarországot az aktuális európai uniós klímatárgyalásokon. Bár Kovács Zoltán bizottsági alelnök elismerte, hogy volt korábban környezetvédelmi tárca, de annak fölöslegességéről a 2010-ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa példájával érvelt. Bajkay István szerint pedig egy kormány prioritásait az mutatja, milyen minisztériumokat hoz létre, ezzel gyakorlatilag elismerve azt, hogy az Orbán-kormánynak a környezetvédelem ügye nem prioritás,bizonyára ezért is szórták azt szét négy különböző szaktárcához.

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.