2024. április 20. szombat

2020. május 25., hétfő 14:04

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - Az emberek a pénztárcájukon érzik, hogy a kormány hazudik az inflációról

Hiába bűvészkedik a kormány a számokkal az emberek ugyanis a pénztárcájukon érzik, hogy a hivatalos adatoknál jóval nagyobb mértékben növekedtek a megélhetési költségek. Ezt támasztja alá az a felmérés is, amely szerint a magyarok 57 százaléka úgy érzi, hogy több mint 10 százalékkal emelkedtek az árak a mindennapokban.

Tény, hogy a kormány totálisan félrekezelte a járvány miatt kialakuló társadalmi és gazdasági válságot, melynek eredményeként százezrek kerültek utcára, tengődnek fizetés nélküli szabadságon, vagy csökkent olyan mértékben a jövedelmük, ami miatt elviselhetetlenné válik az infláció, az árnövekedés.

Az MSZP ezért azt követeli, hogy a kormány duplázza meg azokat a szociális juttatásokat, amelyeket az elmúlt 10 évben egyetlen forinttal sem emelt meg (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás), valamint nyújtson nagyobb állami segítséget a gyermekneveléshez, az otthonápoláshoz. Elvárjuk azt is, hogy az álláskeresési támogatás időtartamát és összegét bővítsék 9 hónapra és minimum nettó 100 ezer forintra. Továbbá tisztességes, értékálló nyugdíjemelésre van szükség, ezért el kell indítani az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatását, egyrészt a minimálnyugdíj radikális megemelésével, másrészt az 53. heti nyugdíj igazságos bevezetésével.

Kiadó: MSZP Országos Központ