2024. április 25. csütörtök

2020. május 25., hétfő 16:50

A Kúria közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - Dinamikus párbeszéd zajlott az államhatalmi ágak között – mondta dr. Darák Péter a 2019-es évről szóló beszámolóját ismertetve a Kúria Teljes Ülésén. Magyarország legfőbb bírói fóruma internetes videókonferencia keretében tartotta meg tanácskozását 2020. május 25-én.

A Kúra elnöke kiemelte, az igazságszolgáltatás rendszerét és a bírósági szervezetet érintő törvénymódosítások tavalyi előkészítése és a módosítások elfogadása, illetve idei hatálybalépésük arra világít rá, hogy a klasszikus igazságszolgáltatási és jogegységesítési feladatok ellátása mellett a jogalkotó azzal bízza meg a Kúriát, hogy valamennyi szakágat tekintve Magyarország legfőbb igazságszolgáltatási szerve maradjon és a jogegység irányítása terén alkotmányos helyzete erősödjön.

A statisztikai adatokat tekintve is sikeres évet zárt a Kúria – emelte ki Darák Péter. Kifejtette, bizonyos szakágakban kissé kevesebb ügy érkezett a Kúriára, miközben a folyamatban lévő ügyek száma jelentős mértékben csökkent. Úgynevezett ad hoc tanácsok felállításával pedig az idei évre az elhúzódó ügyek számának mérséklésében is sikerült előre lépni. A perek időtartamának további csökkentése a 2020-as év hangsúlyos feladata lesz – tette hozzá.

Jelentős, a jogegység biztosítása érdekében hozott döntéseket is ismertetett a Kúria elnöke. Elmondta, nagy számú elvi döntést és határozatot hozott a Kúria, valamint a joggyakorlat-elemzés terén is előremutató kutatómunka folyt.

Kiadó: Kúria