OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. május 25., hétfő 16:50

A Kúria közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - Dinamikus párbeszéd zajlott az államhatalmi ágak között – mondta dr. Darák Péter a 2019-es évről szóló beszámolóját ismertetve a Kúria Teljes Ülésén. Magyarország legfőbb bírói fóruma internetes videókonferencia keretében tartotta meg tanácskozását 2020. május 25-én.

    A Kúra elnöke kiemelte, az igazságszolgáltatás rendszerét és a bírósági szervezetet érintő törvénymódosítások tavalyi előkészítése és a módosítások elfogadása, illetve idei hatálybalépésük arra világít rá, hogy a klasszikus igazságszolgáltatási és jogegységesítési feladatok ellátása mellett a jogalkotó azzal bízza meg a Kúriát, hogy valamennyi szakágat tekintve Magyarország legfőbb igazságszolgáltatási szerve maradjon és a jogegység irányítása terén alkotmányos helyzete erősödjön.

A statisztikai adatokat tekintve is sikeres évet zárt a Kúria – emelte ki Darák Péter. Kifejtette, bizonyos szakágakban kissé kevesebb ügy érkezett a Kúriára, miközben a folyamatban lévő ügyek száma jelentős mértékben csökkent. Úgynevezett ad hoc tanácsok felállításával pedig az idei évre az elhúzódó ügyek számának mérséklésében is sikerült előre lépni. A perek időtartamának további csökkentése a 2020-as év hangsúlyos feladata lesz – tette hozzá.

Jelentős, a jogegység biztosítása érdekében hozott döntéseket is ismertetett a Kúria elnöke. Elmondta, nagy számú elvi döntést és határozatot hozott a Kúria, valamint a joggyakorlat-elemzés terén is előremutató kutatómunka folyt.
    
     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.