OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2020. május 25., hétfő 16:50

A Kúria közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - A Kúria a veszélyhelyzet idején is zökkenőmentesen ellátja törvényben rögzített ítélkezési és joggyakorlat-egységesítési feladatait – emelte ki dr. Kónya István beszámolójában. A Kúria elnökhelyettese vezeti azt a három fős válságstábot, amely 2020. márciusban kezdte meg munkáját. Feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse a kormány, az egészségügyi szervek által kiadott eljárásrendeket, tájékoztatókat, szoros kapcsolatot tartson a társszervekkel és az Országos Bírósági Hivatallal.

    A Teljes Ülésen elhangzott, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész és az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Igazságügyi Minisztériumnak címzett levélben kezdeményezte, hogy a rendkívüli jogrend megszűnésével mielőbb kerüljön sor a rendes ítélkezési rend visszaállítására.

A Kúria felkészült a jogegységi panaszok kezelésére, cél, hogy a panaszok elbírálása egységes és az állampolgárok számára átlátható módon folyjék. A felkészülés tapasztalatait dr. Patyi András tanácselnök osztotta meg a Teljes Ülés résztvevőivel. A Kúria ugyanis modellezte az eljárást, fiktív panaszokat bírált el, mintahatározatokat alkotott, a tapasztalatokat pedig egy bírók számára összeállított kézikönyvben összegezte. Patyi András kiemelte, szükség lesz jogalkotói beavatkozásra bizonyos kérdések tisztázása érdekében, a jogegységi panaszok gördülékeny elbírálása és megfelelő kezelése tekintetében.
    
     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.