2024. április 20. szombat

2020. május 25., hétfő 16:50

A Kúria közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - A Kúria a veszélyhelyzet idején is zökkenőmentesen ellátja törvényben rögzített ítélkezési és joggyakorlat-egységesítési feladatait – emelte ki dr. Kónya István beszámolójában. A Kúria elnökhelyettese vezeti azt a három fős válságstábot, amely 2020. márciusban kezdte meg munkáját. Feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse a kormány, az egészségügyi szervek által kiadott eljárásrendeket, tájékoztatókat, szoros kapcsolatot tartson a társszervekkel és az Országos Bírósági Hivatallal.

A Teljes Ülésen elhangzott, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész és az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Igazságügyi Minisztériumnak címzett levélben kezdeményezte, hogy a rendkívüli jogrend megszűnésével mielőbb kerüljön sor a rendes ítélkezési rend visszaállítására.

A Kúria felkészült a jogegységi panaszok kezelésére, cél, hogy a panaszok elbírálása egységes és az állampolgárok számára átlátható módon folyjék. A felkészülés tapasztalatait dr. Patyi András tanácselnök osztotta meg a Teljes Ülés résztvevőivel. A Kúria ugyanis modellezte az eljárást, fiktív panaszokat bírált el, mintahatározatokat alkotott, a tapasztalatokat pedig egy bírók számára összeállított kézikönyvben összegezte. Patyi András kiemelte, szükség lesz jogalkotói beavatkozásra bizonyos kérdések tisztázása érdekében, a jogegységi panaszok gördülékeny elbírálása és megfelelő kezelése tekintetében.

Kiadó: Kúria