2020. október 25. vasárnap

2020. május 26., kedd 08:55

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 26., kedd (OS) - Liget-projekt és veszélyhelyzet: a főpolgármester normaszegő önkormányzása? Budapest jelenlegi főpolgármesterének is tisztában kellene lennie azzal a ténnyel, a hatályos szabályozásban az építési engedély, annak jogerőssé és végrehajthatóvá való válásától három évig hatályos.

Ezalól kivétel, ha ez idő alatt az építtető meghosszabbítatta a hatályt, illetve az építkezést, a hatályosság alatt megkezdte, mert ekkor öt év áll még rendelkezésre, hogy az építést befejezze. A balliberális fővárosi önkormányzat részére ezért irányadó, hogy az építési rendelkezések vonatkozásában az Eljárási kódexet módosító 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet világosan rögzíti: az építési engedély hatálya, annak jogerőssé és végrehajthatóvá való válásától három év.
     A fővárosi baloldal, ellenzéki erők által folyamatosan támadott és bírált projektelemek jogerős és végrehajtható építési engedélyekkel rendelkeznek, és ezzel kapcsolatban nem járható út az építkezések jogszabályi úton történő ellehetetlenítése. A visszaható hatály tilalma kapcsán fontos rögzíteni, hogy még a "rendeleti kormányzás" útján való projekt-ellehetetlenítés sem lehetséges, miután bármely jogszabály a kihirdetését követő időszakra (hatálybalépésének időpontjától) állapíthat meg kötelezettséget, illetve csak ugyanezen időponttól minősíthet valamely magatartást jogellenessé.

Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány