2024. április 20. szombat

2020. május 26., kedd 17:07

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. május 26., kedd (OS) - Egyre kevesebben engedhetik meg, hogy strandra járhassanak a Balatonon -

Az utóbbi évek kormányzati intézkedései egyértelműen a gazdag keveseknek kedveztek. A magán jachtkikötők, luxusszállodák és lakóparkok ilyen-olyan támogatásával ők jártak jól, miközben az átlag magyarok egyre inkább kiszorulnak a Balatonról.

A kormány önkormányzati politikája az itteni településeket sem kíméli. A jogaikat és az adóikat a kormány rendre megsarcolja. Ráadásul az önkormányzatok turisztikai bevételei várhatóan elmaradnak, illetve a járványveszély fennmaradása esetén többlet kiadások terhelik meg a turisztikai vállalkozásokat.

Arra van szükség, hogy a kormány a balatoni vállalkozásokat, munkahelyteremtést kiszámítható módon segítse, turisztikai ágazat támogatása révén serkentsék a belföldi turizmust, segítsék a vállalkozásokat, a turisztikai szolgáltatások fenntartóit, hogy minél többen eltölthessék a nyaralásra szánt idejüket akár a Balaton mellett. A kormány a forrásokat ne olyan plusz beruházásokba öntse, amelyek inkább a meglévő kisvállalkozásoktól, üdülő tulajdonosoktól veszik el a bevételt új kereslet teremtése helyett.

A Balaton természetvédelmi, történelmi világörökség. Közép-Európa legnagyobb tava. Most mégis úgy szándékozik dönteni a kormány, hogy nádasokat, erdőket, érintetlen partszakaszokat akarnak értékesíteni és beépíttetni. Olyan Balaton törvényre van szükség, amely megőrzi a táj természetes szépségét, és minden magyar embert egyenlően enged a tóhoz.

Kendernay János
     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)