OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. május 27., szerda 16:05

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleménye
    Budapest, 2020. május 27., szerda (OS) - Az ÉSZT javasolja az otthoni munkavégzés részletesebb törvényi szabályozását

    A korona vírus járvány egyik hozománya, a távmunka vagy home office elterjedése.
A munkáltató, a munkavállaló és a nemzetgazdaság számára is rengeteg előnnyel jár ez a foglalkoztatási forma, azonban ez a munkajogban eddig kevésbé szabályozott a hagyományos munkavégzéssel szemben. Ezért az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) javaslatot tett a kormánynak, hogy egy részletesebb, a munkavállalók érdekeit jobban szem előtt tartó szabályozás készüljön el. Fontosnak tartjuk, hogy a távmunkában dolgozók privát szférája megmaradjon, és nagyobb védelmet élvezzen a mostani szabályozásnál. Jelenleg az egyik legnagyobb probléma a munkaidő és a családi élet közötti határ elmosódása.
Praktikus okok miatt is érdemes elgondolkodni a korona vírus járvány alatt szerzett tapasztalatainkról. A munkavállaló például a saját infrastruktúráját használja munkavégzéshez. Ez komoly megtakarítás a cégének, hiszen nem kell fűtést, áramot, stb. biztosítania a munkavállalójának. Bár munkavédelmi előírások érvényesek az otthoni munkavégzés esetén, a munkáltatók nagy része nem tartja be ezeket, hiszen hatósági ellenőrzéstől nem kell tartania. A jelenleg érvényes törvényi előírásokban ezeket és más fehér foltot kell eltüntetni, hogy rendezett jogi viszonyok mellett, mindenki élvezni tudja az otthoni munkavégzés előnyeit.  

     Kiadó: Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.