2024. április 19. péntek

2020. május 28., csütörtök 19:25

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 28., csütörtök (OS) - Nemzeti összefogás az orvostudományi kutatásokban és klinikai vizsgálatokban a COVID-19 legyőzésére

Az EMMI minisztere külön kiemelte, hogy az időben meghozott kormányzati intézkedéseknek döntő szerepük volt abban, hogy Magyarországon sikerült alacsony szinten tartani fertőzést, és a kormány a COVID-19 járvány kezdetétől kiemelt figyelmet szentelt a vírussal és az általa okozott megbetegedésekkel kapcsolatos orvostudományi kutatásoknak, klinikai vizsgálatoknak.
A konferencián elhangzott, hogy a magyar egészségügyi intézmények egységes rendszert alkotnak, melyek között az Országos Intézetek a saját területükön kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal és kutatási módszertani ismerettel rendelkeznek. Az ellátásban szerzett nagyszámú tapasztalat kiváló lehetőségnek látszott arra, hogy összefogásukkal komplex kutatási kérdéseket is gyorsan megválaszoljanak. Mi több az elért eredményeket rövid idő alatt a klinikum szolgálatába tudják állítani.
Prof. Dr. Kásler Miklós ennek érdekében már márciusban felkérte az Országos Intézeteket, hogy komplex szakmai tapasztalataikra, kutatási és  szakmai  felkészültségükre támaszkodva alakítsanak konzorciumot, és szükség szerint vonják be a különböző egyetemeket a COVID-19 kapcsán felmerülő szakmai kérdések megválaszolásába. Az általa létre hívott konzorciumban azok a nagy nemzeti intézetek vesznek részt, melyek a járvány leküzdésében is a legnagyobb terhet vállalták.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma