OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2020. május 30., szombat 10:20

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2020. május 30., szombat (OS) - Alkotmánybírósághoz fordultam az információs jogok kiüresítése miatt

    A kormány visszaélt a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával, amikor háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét. A 45 napig, hosszabbítás esetén akár 90 napig húzható válasz szükségtelenül és aránytalanul korlátozza, ezáltal teljesen kiüresíti a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. Alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz.

A 179/2020-as kormányrendelet  mindenfajta indok nélkül legfeljebb 90 napra növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét. A rendelet szerint, ha az adatkezelő valószínűsíti, hogy az igény beérkezésétől számított 15 napon belül nem tud eleget tenni az adatkérésnek, mert az veszélyhelyzeti közfeladatai ellátását veszélyeztetné, 45 nap áll a rendelkezésére. Az elmúlt időszak is bizonyította, hogy ezzel visszaélt a kormány: a Pénzügyminisztériumot például annyira lefoglalta a járványügyi védekezés, hogy 45 napot kért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására aláírt hitelszerződés kiadására.

Ez az információszabadságot durván korlátozó és alaptörvény-ellenes szabály a veszélyhelyzet megszüntetése után is velünk marad egy ideig, ugyanis az átmeneti szabályok szerint azt a folyamatban lévő adatkérésekre is alkalmazni kell. A veszélyhelyzet lejártával ezért a salátatörvény ezen szabályát is meg fogom támadni az Alkotmányíróságon a hatályba lépése után.

Szél Bernadett
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.