2024. április 18. csütörtök

2020. június 28., vasárnap 11:47

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. június 28., vasárnap (OS) - Költségvetés 2021 - öt bűn a vidéki térségek ellen -

Nem készült fel a kormány egy EU-s kötelezettségből adódóan jövő évben esedékes helyközi közösségi közlekedési piacnyitásra sem. Nem alakította ki a megfelelő megrendelői hálózatot, nem történtek meg a megfelelő fejlesztések az állami közlekedési vállalatnál. A kormány tehát nem épített fel garanciákat az utazóközönség megfelelő ellátása érdekében, ezzel is kiszolgáltatva a vidéki térségeket a majdani piaci szereplők profitéhségének.

A vízügyi ágazat csőd szélére került, részben az ágazatot sújtó különadó miatt. A közműadó aránytalanul nagymértékben terheli meg a vidéki, jellemzően önkormányzati tulajdonú szolgáltató cégeket, ahol azonos vezetékhosszra lényegesen kevesebb fogyasztó jut. A cégek az állami segítség hiányában nem tudják elvégezni a megelőző karbantartási munkálatokat, elvándorol a szakképzett munkaerő, ezáltal hosszabb távon veszélybe kerülhet az ivóvízellátás. A kistelepülések és nehéz helyzetben lévő kisvárosi önkormányzatok nem képesek a szükséges hozzájárulás teljesítésére.

Tisztán látszik tehát, hogy a vidéki Magyarország vesztese ennek a költségvetésnek. Az LMP frakciója a módosító javaslatok mellett indítványokat terjesztett az Országgyűlés elé a vasúti mellékvonalak megmentése, és vízügyi szektor problémáinak kezelése érdekében.

Dr. Keresztes László Lóránt

frakcióvezető, LMP - Magyarország Zöld Pártja