2020. augusztus 7. péntek

2020. július 1., szerda 10:08

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 1., szerda (OS) - Az egészségügyi dolgozók is nyernek majd az európai minimum-programmal

"Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere" – mondta a 19. századi orvoslás emblematikus alakja Semmelweis Ignác, akinek mai születésnapját 1992 óta a magyar egészségügyi dolgozók napjaként is szokás ünnepelni. Mélyen igaza volt a szülészorvosnak: a problémákat és a hibákat nem letagadni kell, hanem szembenézni velük.

A magyarországi egészségügy kritikus állapotát sem letagadni kell vagy propaganda-ponyvával eltakarni, hanem egyszer és mindenkorra egyfajta nemzeti minimumként kimondani: azonnali és átfogó átalakításra, a finanszírozás radikális megemelésére, az egészségügy nemzetstratégiai fontosságú ágazattá való átminősítésére van szükség.

A mindennapok hősei, az egészségügyi dolgozók előtt sem azzal tisztelgünk igazán, ha mézes-mázas, de álságos szavakkal egyszerűen fejet hajtunk előttünk, hanem ha elismerjük: szégyen, hogy az elmúlt években sem kapták meg azt az odafigyelést és tisztességes fizetséget, amelyet önfeláldozó munkájukkal régen kiérdemeltek – nemcsak világjárványok idején.

Kiadó: MSZP Országos Központ