OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. július 2., csütörtök 11:30

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége közleménye (6. rész)
    Budapest, 2020. július 2., csütörtök (OS) -

    A gyártók társadalmilag és nemzet-stratégiailag fontos tevékenységet végeznek, melyek egybecsengenek a kormányzati kommunikációval:
1)    idősek és mozgáskorlátozottak visszatérését teszik lehetővé a munka világába (ezáltal növelik az adóbevételeket), illetve csökkentik ápolásra szoruló betegek számát, megelőzik vagy évekkel eltolják a még költségesebb beavatkozásokat (pl. amputáció) és az azt követő rehabilitációt
2)    jelentős számú szakembernek biztosítanak állást, melyek elvándorlását meggátolni szintén kiemelt kormányzati cél
Ezzel szemben sajnos az egészségügyi kormányzat intézkedései nincsennek összhangban a kormány fent megnevezett céljaival és prioritásaival. A betegellátás biztosítása állami feladat, abba közreműködőként vonják be a vállalkozásokat, ám ha a cégek tönkre mennek, nem lesz, aki biztosítsa az ellátást. Az évek óta tartó időhúzás és tétlenség miatt a teljesen kivéreztetett kkv-k az utolsókat rúgják. Évek alatt még a GYSE áfa 5%-ra csökkentését sem sikerült elérni, pedig szinte minden környező országban ez a minta és hazánkban több százezer beteg ember terheit csökkenhetné, vagy jelenthetne felszabaduló forrásokat az ár rendezésére, miközben a finanszírozási struktúra miatt az elmaradt állami bevétel költségvetési szinten a kerekítési hiba kategóriájába esne. Összesen 2 értékelhető előrelépés történt: 1) az egyedi eszközök külön költségvetési sorra kerültek, ezáltal üdvözlendő módon végre elismerte az államigazgatás a hazai előállítású termékek magasabb forrásigényét,2) a finanszírozási előleg: a forgalmazók nemrégiben lettek jogosultak kamatmentes finanszírozási előlegre, de a lehetőség csak a korlátozások után jelent meg, és jelen finanszírozási szint mellett az év végéig történő visszafizetés nehezen megvalósítható.
     Kiadó: Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.