2020. augusztus 3. hétfő

2020. július 24., péntek 14:20

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 24., péntek (OS) - Ismét a parlamenti pártok segítségét kéri a Magyar Szakszervezeti Szövetség, s ismét azt várja tőlük, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz jogorvoslatért a veszélyhelyzet idején és annak örve alatt született határozat ellen, amely felülírta a Munka törvénykönyvét is. A MASZSZ különösen aggályosnak tartja azt a kitételt, amely szerint "a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhet". Az ügyben született korábbi MSZP-s beadványt az AB hatályvesztésre hivatkozva elutasította, a MASZSZ azonban a döntést nem hagyja annyiban.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kitart korábbi állítása mellett: több ponton is sérti az Alaptörvényben foglalt jogokat és számos nemzetközi egyezményt is a gazdasági mentőcsomagként ismertté vált kormányrendelet – 7/2020. (III. 18.) –, különösen a 6. paragrafus (4) bekezdése, amely kimondja: "a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhet".
     A MASZSZ ezt, az azóta törvényi erejűvé vált kitételt továbbra is végtelenül aggályosnak tartja, ezért a májusi felhívás után most ismét a parlamenti pártoktól kéri, kezdeményezzék az Alkotmánybíróságnál a kifogásolt rész megszüntetését – közölte a szövetség, miután az ügyben hetekkel korábban született első beadványt az AB a napokban elutasította.

Kiadó: Magyar Szakszervezeti Szövetség