OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. július 27., hétfő 11:18

Az MSZP Országos Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 27., hétfő (OS) - Index-ügy: európai vizsgálatot és válaszmechanizmust szorgalmaz az MSZP

    Közös levélben fordult az Európai Unió által finanszírozott, firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központhoz (CMPF) az MSZP pártelnöke és EP-képviselője a magyar médiahelyzet miatt.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István a szervezetnek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Index.hu hírportál körül kialakult - és a szerkesztőség egységes felmondását eredményező - gazdasági-, illetve politikai nyomás egyértelműen bizonyítja a magyarországi független sajtó súlyosan veszélyeztetett helyzetét. A szocialista politikusok arra kérték az uniós intézményt, hogy lehetőség szerint készítsenek friss átfogó jelentést a magyar médiapiacról és annak befolyásoltságáról annak érdekében, hogy az uniós döntéshozók világos képet kapjanak a magyarországi nyilvánosság helyzetéről és egyértelmű kormányzati kontrolljáról.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István emlékeztettek arra, hogy a CMPF rendszeresen monitorozza a sajtóviszonyokat a tagállamokban, legutóbb a fideszes médiaholding létrehozása kapcsán készítettek jelentést az Európai Bizottság felkérésére. Ebben megállapították, a magyar médiaszabadság helyzete folyamatosan romlik, a kormányzati segítséggel és kontrollal létrejött központi médiaalapítvány pedig kifejezetten veszélyes a sajtó szabadságára és sokszínűségére.
     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.