2024. április 19. péntek

2020. augusztus 1., szombat 12:19

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. augusztus 1., szombat (OS) - Gy. Németh Erzsébet: Vidnyánszky kinevezésével vége a Színművészeti függetlenségének és szabadságának

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben ismerte el, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház kormányközeli igazgatóját választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Pontosan az a forgatókönyv játszódott le a színművészetivel, mint minden, Fidesz által megszállt kulturális műhellyel: előbb csak ilyen-olyan okból tervezett átalakításokról beszélnek, amit a szakma és az érintettek beleszólása nélkül, tiltakozásuk ellenére valósítanak meg, hogy a végén aztán egy megbízható Fidesz-báb álljon az intézmény élére, véget vetve a szabad és független működésnek.

Budapest kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyetteseként végtelenül felháborít, hogy a gondolat-, vélemény- és művészi szabadság egyre korábban tűnik el, a hatalom ezeket már az egyetemen sem tűri meg, ezek után pedig már csak a NER-nek tetsző fiatalok juthatnak majd be a színművészetire. A DK szerint az a hatalom, amely a szabad kultúra ellen visel harcot, az a saját hazája és nemzete ellen háborúzik. A kultúra, a művészet természetszerűen szabad, minden más csak hatalmi szóra ácsolt értéktelen giccs és propaganda.

Gy. Németh Erzsébet

Humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, DK