2024. április 26. péntek

2020. augusztus 5., szerda 15:49

A Humusz Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. augusztus 5., szerda (OS) - A 2018-as évben az Európai Unió egy olyan átfogó jogszabálycsomagot hozott létre, amelyben a háztartási hulladékok újrafeldolgozása és csökkentése került a fókuszba. 2020 júliusáig minden tagállamnak be kell építenie a nemzeti jogrendszerébe az uniós jogszabályokat, amelyek a hulladék-keretirányelveknek megfelelően ösztönzik majd a hulladékhierarchia megfelelő alkalmazását.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) összeállított egy, az EU-ban már megvalósult jó gyakorlatokat számba vevő dokumentumot, amely a Humusz Szövetség honlapján már magyarul is elérhető.

A tagállamok sokféleképpen törekednek arra, hogy tegyenek a környezetvédelemért, a hulladékmegelőzésért és a megfelelő hulladékgazdálkodásért: a fejlett újrafeldolgozási technológiákra irányuló kutatás és innováció támogatása is kezd terjedni, valamint az oktatásra, nevelésre és szemléletformálásra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az EU több országában.

A hulladékmegelőzésre irányuló hatékony intézkedésekkel karöltve a széles körű szemléletformálás és ismeretterjesztést elengedhetetlennek tartjuk. A Humusz Szövetség 25 éve azért dolgozik, hogy a fenntartható életvitel és keretrendszer elérhetővé váljon Magyarországon. Kérjük a sajtó szereplőit, hogy a szakanyag megosztásával járuljanak hozzá a fenntartható jövő megteremtéséhez.

A jó gyakorlatokat ismertető magyar nyelvű kiadvány a Humusz Szövetség honlapján érhető el: https://humusz.hu/sites/default/files/hungarian_notimetowaste_annex_iva_v.pdf

Kiadó: Humusz Szövetség