2020. szeptember 29. kedd

2020. szeptember 10., csütörtök 16:23

Az NMHH közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. szeptember 10., csütörtök (OS) - Online workshopot tartott az NMHH a következő öt év rádióspektrum-stratégiájáról

Az NMHH háromszáz oldalt meghaladó tanulmányon alapuló spektrumstratégája nemzetközi együttműködést is megkövetel, és - többek között - egybeesik a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) 2020-2023-as stratégiai tervével, a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezletének (CEPT) 5G-s menetrendjével, valamint az Európai Unió 5G cselekvési tervével és Európai Digitális Stratégiájával is. Itthon a kormány Nemzeti Infokommunikációs Stratégiája, a Digitális Nemzeti Fejlesztési Program és a Digitális Jólét Program rendelkezései is egybevágnak a jelenlegi és a tervezett stratégiával. Jelenleg nemzetközi színtéren formálódnak számos, az ágazatra hatást gyakorló programok, cselekvési tervek, intézkedések, eljárások, ezek pedig mind számottevő tényezők a stratégia megvalósításában - ilyen szempontok például a klímavédelem, a kiberbiztonság, valamint az 5G egészségre gyakorolt hatása.

A workshopon a virtuális asztaltársaságok párhuzamosan vitathatták meg egy órán keresztül témáikat, majd a szóvivők egymás után, tíz-tíz percben közvetítették üzenetüket a stratégiaalkotók felé. A fő témák a felhasználói és szolgáltatói igények, társadalmi-gazdasági vonatkozások; a spektrumhoz való hozzáférés, új spektrumhasználati esetek, piaci verseny; a hatékony frekvenciahasználat, frekvenciagazdálkodás és szabályozás; a spektrumstratégiához kapcsolódó elvárások és várakozások; valamint a technológiai trendek és kihívások voltak. A vélemények nagyban segítik a stratégiaalkotásban a súlyok alakítását, a részcélok véglegesítését.