OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. szeptember 14., hétfő 08:19

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 14., hétfő (OS) - Míg múlt héten a PET Kupa önkéntesei pet-hajóikról szedték a hulladékot a Bodrogon, a szárazföldről is hadat üzennek a palackoknak. Több Tisza menti településen zsákokat helyeztek ki a Tiszai PET Kupa szervezői, hogy az ártérben összegyűlt folyami hulladékot a lakosság bevonásával gyűjtsék össze. A szennyezés jelentős része felvízi országokból érkezik, de sajnos "saját termékkel" is jócskán van dolguk.

        A Tiszai PET Kupa 8 éves folyótisztító tapasztalata szerint az ártéri hulladék döntő része PET-palack, mely szelektív gyűjtés során újrahasznosítva visszakerülhet a körforgásba. A hullámtérben nem megoldott a hulladék szelektív gyűjtése, sőt, legtöbbször elszállítása sem. E helyzet felszámolására tesznek kísérletet Mosolygó Zsákok, melyek bárki számára ingyenesen elérhetőek a Tiszabábolnától Tiszadadáig húzódó partszakaszon. A zsákok 3 színben elérhetőek, a sárgába kerül a műanyag és a fém, a zöldbe az üveg, a feketébe pedig a kommunális hulladék, de kizárólag csak az, mely az ártérben lapul. A hulladékkezelésben szakmai együttműködő partner az NHKV Zrt. Az üres zsákok felvételi pontjai és a hulladékkal töltött zsákok leadási pontjai a https://petkupa.hu/hu_HU/mosolygozsak weboldalon megtekinthetőek.
     Az Aktív Magyarország program által támogatott hulladékgyűjtő akció október végéig tart. Vegyünk hát magunkhoz néhány Mosolygó Zsákot, ha horgászni, evezni vagy csak sétálni támad kedvünk a folyó mentén.  

     Kiadó: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.