OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. szeptember 16., szerda 09:58

Budapest Főváros Levéltárának közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - Budapest Főváros Levéltárában a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt keretében előadássorozat indul, amely online is követhető. A háborús erőszaktétel története, vizuális megjelenítése és a köztéri emlékművek változatai című sorozat időrendben mutatja be azt, mit lehet tudni a háborús nemi erőszakról, milyen források maradtak meg, hogyan emlékszik a kollektív emlékezet a fájdalmas múltra, milyen elhallgatásokkal kell szembenézni.

    A Fővárosi Közgyűlés 2023-ra tervezi felállítani Budapesten a háborúkban megerőszakolt nők emlékművét. A projekt szakmai előkészítésének része ez az előadássorozat is. Az első alkalommal elhangzó előadások történeti áttekintést adnak az erőszak formáiról a tatárjárástól kezdve a török hódoltság koráig, korabeli példák alapján áttekintik a nők elleni erőszak késő középkori magyar vonatkozásait, valamint végigkövetik a nemi kényszerítéstörténet ikonográfiáját a 19. század végéig.

 A sorozat későbbi előadásaiban szó lesz az 1848–49-es szabadságharcban, az első és a második világháborúban és a délszláv háborúban elkövetett nemi erőszakról, és annak elhallgatásáról, valamint a köztéri szobrok nemi szerep ábrázolásairól, a korszerű és mai vizuális nyelvet használó trauma-emlékművekről.

Az eseményről bővebb információt olvashatnak az Elhallgatva domain Rendezvények menüpontja alatt.

     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.