OS Országos Sajtószolgálat
2020. szeptember 28. hétfő
Ismertető


2020. szeptember 16., szerda 12:09

A Szindikátus - Összefogás a Városért Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) -

    A XI. Hamzsabégi sétány mentén min.1000 fát fognak kivágni egy túlméretezett vasúti beruházás miatt. A Kelenföld-Ferencváros szakaszt 3, ill. 4 vágánnyal bővítenék "Déli körvasút" címen, ami veszélyezteti a Hamzsabégi út cc. 2 km hosszú, erdőszerű zöld sétányát és a környéken élők életterét (zaj, rezgés, por, zöldterület megszűnése).

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ Zrt. reklámjaikban az agglomerációs személyszállítás fejlesztésre hivatkozva "zöld beruházás"-ként mutatják be a vágánybővítést, míg a jelentősen megnövő teherforgalomról nemigen esik szó (közel 40 %-kal, a sebesség meg 80-ról 120 km/órára nő a hatósági engedély szerint. PE-06/KTF00052 sz.h.)
A tömeges fairtást pedig elbagatellizálják.

A sétány megmaradása közérdek, egy sűrűn lakott városrész tüdejeként szolgál.
A klímavészhelyzet miatt érthetetlen e beruházási szándék a visszafordíthatatlan környezeti pusztítás árán. Mindez közel 10-15 ezer ember életkörülményeire hatna hátrányosan, de számolni kell ingatlanjaik értékcsökkenése miatt az őket érő gazdasági hátránnyal is.

2013-ban szándéknyilatkozatot írtak alá a teherforgalmat Budapestről elterelő déli V0-ás körvasút megépítéséről. (Forrás: MTI, www.kormany.hu Létrehozva: 2013.04.15. )
Máig megválaszolatlan kérdés: miért nem az ésszerűbb beruházás valósul meg.

A park megmentésért pert indítottak az érintettek, a tárgyalást kitűzték.

Az élhető környezet megóvása közérdek. A Hamzsabégi park megvédését támogatjuk.

     Kiadó: Szindikátus - Összefogás a Városért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.