OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. szeptember 16., szerda 13:37

Az Idetartozunk Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - Karácsony Gergely Főpolgármesterhez fordul az ismert jogvédő, hogy nevezze át a Nyugati teret Puczi Béla térre.

    Az Idetartozunk Egyesület és vezetője, Setét Jenő kéri Karácsony Gergely Főpolgármestertől a Nyugati tér mint közterület elnevezésének megváltoztatását Puczi Béla térre. Az egyesület 2017. december 10-én a Nyugati Pályaudvar oldalfalán emléktáblát helyezett el Puczi Béla marosvásárhelyi roma hős emlékére, aki vezetésével 1990-ben Marosvásárhelyen a magyar felkelők segítségére siettek a marosszentgyörgyi cigányok. "Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok." Gyakorlatilag belerokkant a román hatóságok bántalmazásába, és a marosvásárhelyi események után Magyarországon kért menedékjogot, amire mintegy tíz évet kellett várnia. Élete utolsó éveiben a Nyugati téren élt sajnálatos módon mint hajléktalan. Életében semmilyen formában nem élhette meg a magyar állam elismerését, köszönetét! Évekkel a halálát követően Bajnai Gordon akkori miniszterelnök kezdeményezésére 2010-ben Kisebbségekért kitüntetést adományoztak a marosszentgyörgyi cigányoknak, közöttük Puczi Béla özvegyének, illetve posztumusz a Petőfi emlékplakettet a helytállásért elismerést is kapta. A Nyugati tér Puczi Béla térre átnevezése a nemzeti emlékezet részévé emeli a marosvásárhelyi eseményeket, és kifejezi  a magyarajkúak, a magyarok egymás melletti kiállásának elismerését és a hősök kiérdemelt megbecsülését!

     Kiadó: Idetartozunk Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.