2024. április 26. péntek

2020. szeptember 16., szerda 13:37

Az Idetartozunk Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - Karácsony Gergely Főpolgármesterhez fordul az ismert jogvédő, hogy nevezze át a Nyugati teret Puczi Béla térre.

Az Idetartozunk Egyesület és vezetője, Setét Jenő kéri Karácsony Gergely Főpolgármestertől a Nyugati tér mint közterület elnevezésének megváltoztatását Puczi Béla térre. Az egyesület 2017. december 10-én a Nyugati Pályaudvar oldalfalán emléktáblát helyezett el Puczi Béla marosvásárhelyi roma hős emlékére, aki vezetésével 1990-ben Marosvásárhelyen a magyar felkelők segítségére siettek a marosszentgyörgyi cigányok. "Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok." Gyakorlatilag belerokkant a román hatóságok bántalmazásába, és a marosvásárhelyi események után Magyarországon kért menedékjogot, amire mintegy tíz évet kellett várnia. Élete utolsó éveiben a Nyugati téren élt sajnálatos módon mint hajléktalan. Életében semmilyen formában nem élhette meg a magyar állam elismerését, köszönetét! Évekkel a halálát követően Bajnai Gordon akkori miniszterelnök kezdeményezésére 2010-ben Kisebbségekért kitüntetést adományoztak a marosszentgyörgyi cigányoknak, közöttük Puczi Béla özvegyének, illetve posztumusz a Petőfi emlékplakettet a helytállásért elismerést is kapta. A Nyugati tér Puczi Béla térre átnevezése a nemzeti emlékezet részévé emeli a marosvásárhelyi eseményeket, és kifejezi  a magyarajkúak, a magyarok egymás melletti kiállásának elismerését és a hősök kiérdemelt megbecsülését!

Kiadó: Idetartozunk Egyesület