OS Országos Sajtószolgálat
2020. szeptember 25. péntek
Ismertető


2020. szeptember 16., szerda 14:21

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - A DK választ vár az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól: azért írták át az OTKA-pályázatok elbírálását, hogy a saját államtitkárukat hozzák ki győztesnek?

    A teljes magyar tudományos világban nagy felháborodást keltett, hogy az Információs és Technológiai Minisztérium felülbírálta az OTKA-pályázatok szakmai elbírálását és megváltoztatta a támogatandó kutatások listáját. Korábban soha nem fordult elő, hogy ezekben a pályázatokban nem a tudósok döntöttek, hanem a politika, a kutatók nyílt levelet is írtak a minisztériumnak. Van azonban az ügynek egy ennél is pikánsabb részlete: a minisztérium által győztesnek hirdetett pályázók egyikét pont ugyanúgy hívják, mint a minisztérium egyik államtitkárát.

A DK válaszokat vár a minisztériumtól: azért írták át az OTKA-pályázatok elbírálását, hogy a saját államtitkárukat hozzák ki győztesnek? Boros Anita, aki a győztes pályázók között szerepel, ugyanaz a Boros Anita, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára? Valóban a minisztérium államtitkára által vezetett kutatócsoport kap közel 36 millió forintot a saját minisztériumától, a munkahelyétől? Amennyiben nem névazonosságról van szó, követeljük, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra a teljes pályázatot annak szakmai elbírálásával együtt! A kormány válaszokkal tartozik, ezért írásbeli kérdést is benyújtunk az ügyben.

Arató Gergely
A DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.