2020. szeptember 28. hétfő

2020. szeptember 16., szerda 14:54

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - Az Állami Számvevőszék szóvivőjének reagálása a liberális párt ügyvivőjének pártpolitikai akciójára

A Magyar Liberális Párt már nem először hajt végre pártpolitikai akciót az Állami Számvevőszék épülete előtt, és próbálja pártpolitikai nyomásgyakorlással befolyásolni a törvényi előírások szerint végzett, független számvevőszéki ellenőrzést.

Fontos körülmény, hogy jelenleg folyamatban van az MLP 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzése. Ebben a két évben a párt mintegy 100 millió forint közpénzt kapott az adófizetőktől, amellyel a törvényi előírásoknak megfelelően el kell számolnia.

Az MLP ügyvivője, Sermer Ádám tehát egy ellenőrzött szervezet vezetőjeként érkezett az Állami Számvevőszékhez, ugyanakkor – a felajánlott lehetőség ellenére – a sajtótájékoztatót megelőzően nem kívánt belépni az ÁSZ épületébe, ahol lehetősége lett volna hivatalosan közölni a folyamatban lévő ellenőrzéssel kapcsolatos panaszát, észrevételeit.

Ezzel egyértelművé vált, hogy a liberális párt ügyvivője pártpolitikai akciót hajtott végre és pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálta befolyásolni az ÁSZ független ellenőrzési tevékenységét. Mindez teljes teljes mértékben ellentétes a jogállami normákkal!

Az Állami Számvevőszék célja, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok a törvényi előírásoknak megfelelően, átláthatóan és elszámoltathatóan gazdálkodjanak. Ellenőrzési megállapításaival és javaslataival az ÁSZ hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez.

Horváth Bálint, szóvivő

Kiadó: Állami Számvevőszék