2024. április 25. csütörtök

2020. október 8., csütörtök 17:35

Az Agrárminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 8., csütörtök (OS) - Az Agrárminisztérium anyagilag támogatja a hazai magyartarka állomány genom tenyészérték vizsgálatát

A genotipizáláson alapuló adatelemzés nélkül a magyartarka fajtát tenyésztők piaci hátrányban vannak olyan más szarvasmarha fajtákat tenyésztőkkel szemben, akiknek már jelenleg is nagymennyiségű genom tenyészértékkel kapcsolatos információ áll a rendelkezésére és ezen információkat felhasználva, már a tenyésztés kezdetén tervezni tudják a megszületendő egyed kívánatos tulajdonságait.

A vizsgálati eljárás jelentős exportlehetőséget is biztosít tenyésztőink számára, többek között a dinamikusan fejlődő szarvasmarha ágazattal rendelkező ázsiai országokba, amelyekben egyre nagyobb számban hoznak létre modern, hatékony szarvasmarha üzemeket.

A magyartarka több mint 250 éves múltra visszatekintő, döntően kis és közepes méretű családi gazdaságok által tartott fajta, amely ötvözi a kiváló minőségű, magas beltartalmú tejtermelést és a minőségi hústermelést, ezzel stabil és jó színvonalú alapanyagot biztosít az élelmiszer-feldolgozás számára. 2019-ben 73 ezer magyartarka fajtába tartozó, illetve keresztezett szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók. A fajta nagyon jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, elviseli a nagyon meleg nyarat és tűri a nyirkos hideget, ami fontos szempont a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodási kényszer idején.

Kiadó: Agrárminisztérium