OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. október 8., csütörtök 17:35

Az Agrárminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 8., csütörtök (OS) - Az Agrárminisztérium anyagilag támogatja a hazai magyartarka állomány genom tenyészérték vizsgálatát

    A genotipizáláson alapuló adatelemzés nélkül a magyartarka fajtát tenyésztők piaci hátrányban vannak olyan más szarvasmarha fajtákat tenyésztőkkel szemben, akiknek már jelenleg is nagymennyiségű genom tenyészértékkel kapcsolatos információ áll a rendelkezésére és ezen információkat felhasználva, már a tenyésztés kezdetén tervezni tudják a megszületendő egyed kívánatos tulajdonságait.

A vizsgálati eljárás jelentős exportlehetőséget is biztosít tenyésztőink számára, többek között a dinamikusan fejlődő szarvasmarha ágazattal rendelkező ázsiai országokba, amelyekben egyre nagyobb számban hoznak létre modern, hatékony szarvasmarha üzemeket.

A magyartarka több mint 250 éves múltra visszatekintő, döntően kis és közepes méretű családi gazdaságok által tartott fajta, amely ötvözi a kiváló minőségű, magas beltartalmú tejtermelést és a minőségi hústermelést, ezzel stabil és jó színvonalú alapanyagot biztosít az élelmiszer-feldolgozás számára. 2019-ben 73 ezer magyartarka fajtába tartozó, illetve keresztezett szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók. A fajta nagyon jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, elviseli a nagyon meleg nyarat és tűri a nyirkos hideget, ami fontos szempont a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodási kényszer idején.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.