OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2020. október 9., péntek 11:19

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 9., péntek (OS) - "Az egészség nem csupán a betegség hiánya" - A lelki egészség világnapján Október 10-én, a lelki egészség világnapján újra nagyobb figyelem kerül a mentális egészség fontosságára – ami a COVID-19 okozta veszteségek és korlátozások miatt idén a szokottnál is hangsúlyosabb. A világnap egyben arra is emlékeztet, hogy a mentális egészség "hivatalos" képviselője, a pszichiátria valójában mennyire nem képes a lelki egészség megőrzésére vagy helyreállítására.

    Az 1948-ban alakult Lelki Egészség Világszövetsége azért kezdeményezte eme világnap megtartását, hogy felhívja az emberek figyelmét egy minden társadalmat érintő problémára: a lelki eredetű nehézségekre, és az ezekkel kapcsolatos előítéletekre. Napjainkban nem is lehetne eléggé kihangsúlyozni ennek a fontosságát, hiszen a járványhelyzet miatt hazánkban is meglepően sokan kötnek ki ilyen-olyan indokkal pszichiáternél – és válnak az ezzel kapcsolatos stigmák és megkülönböztetések célpontjává.
Bár kétségtelen, hogy egy zavart elméjű személy jelenléte nem könnyíti meg a környezetében élők életét, az előítéletek forrása mégis sokkalta inkább a pszichiátria kezeléseihez köthető. Talán kevesen tudják, hogy a "mentális rendellenességeket" ma elsősorban tudatmódosító szerekkel kezelik, olyan kémiai anyagokkal, amelyek erősen befolyásolják a betegek mentális és fizikai állapotát is. Ezeket a szereket pedig esetenként évtizedekig, vagy akár egy életen át kell szedniük a pszichiátriai pácienseknek.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.