OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2020. október 9., péntek 13:01

A WHO Magyarországi Irodájának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 9., péntek (OS) - MENTÁLIS EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA, 2020 október 10. -Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában több mint 100 millió ember él valamilyen mentális zavarral. Öngyilkosság következtében évente több mint 140 000 ember hal meg, a 15-29 éves korosztályban ez a második leggyakoribb halálozási ok. A Covid-19 súlyosbította a helyzetet, az országos felmérések szerint a válaszadók legalább egy harmada számolt be szorongásról, stresszről.

    A COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe. A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve, leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.
      Figyelembe véve a mentális betegségek kezelési hiányosságait és a szűkös erőforrásokat, a WHO Európai Regionális Irodája elindította a Mentális Egészség Kiemelt Kezdeményezést, amit a 2020-2025-ös Európai Munkaprogram részévé tett. A munkaprogram szlogenje az `Együttes fellépés a jó egészségért`, melyet a tagállamok a 2020 szeptemberében tartott Regionális Közgyűlésen egyhangúlag elfogadtak.
     Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.  
     Kiadó: WHO Magyarországi Iroda

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.