OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. október 10., szombat 12:20

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. október 10., szombat (OS) - A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök!

    Döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének. A DK már Varga Zsolt András Igazságügyi Bizottságban történt meghallgatása után jelezte, hogy minden nemzetközi fórumon meg fogjuk támadni a botrányos jelölést. Ma beváltjuk az ígéretünket. Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni. Egyetértünk az Országos Bírói Tanács határozatával, miszerint példátlan, hogy olyasvalaki vezesse a legfelsőbb bíróságot, aki maga soha nem dolgozott bíróként.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök! Előre figyelmeztetjük a Fideszt, hogy az Európai Bizottságnak jogában áll, hogy azt kérje a magyar kormánytól, függesszék fel ezt a pártállami kinevezést. Emellett tájékoztatjuk a Velencei Bizottságot is a történtekről. A DK szerint Polt Péter jobbkezének semmi keresnivalója nincs semmilyen bíróságon, nemhogy a Kúria elnöki székében. Ilyet dél-amerikai banánköztársaságokban lehet csinálni, de Európában nem.

Rónai Sándor

A DK EP-képviselője
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.