OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. október 12., hétfő 13:22

A Széchenyi Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 12., hétfő (OS) - Gróf Széchenyi István: Hitel – Az állami fordítóiroda (OFFI) és a Széchenyi Alapítvány keretszerződést kötött Széchenyi fő művének, a Hitelnek angol nyelvre fordítása tárgyában.

        Gróf Széchenyi István Hitel című könyve 1830-ban jelent meg, meglehetősen nehezen olvasható nyelvezettel. Ezért korunkban sok érdeklődő rövid idő alatt lemond a Hitel elolvasásáról. 2014-ben gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka hungarikummá vált. A Hitel – tartalma szerint a reformkor programadó műve, a társadalmi változás technológiájának megvalósíthatósági tanulmánya, amely így a ma emberéhez is szól. Egy munkacsoport arra vállalkozott, hogy mai magyar nyelvre írja át Széchenyi fő művét úgy, hogy tartalma kicsit se változzon, megőrizze Széchenyi "ízeit" olvasmányossá és érthetővé váljon. A "Hitel mai magyar nyelven" című mű 2016-ban jelent meg.    Küldetése, hogy a következő nemzedékek számára megkönnyítse a Hitel megértését, fordíthatóságát és így lerövidítse Széchenyi értékes gondolatainak kamatozódását. Az átírás tehát lehetővé tette a Hitel fordítását angol nyelvre. A projektet a NIR által kiírt pályázaton a Bethlen Gábor Alapkezelő induló tőkével támogatta.
     Az Alapítvány az idei évben megkereste az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.-t (OFFI) fordítási és terminológiai együttműködés kialakítására.
     Az OFFI egész Európában egyedülálló szakmai múltra tekint vissza, immár több mint 150 éves fordításszakmai hagyományokat ápol a magyar jogi és közigazgatási szaknyelvet illetően.

     Kiadó: Széchenyi Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.