2020. október 22. csütörtök

2020. október 14., szerda 10:49

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 14., szerda (OS) - 2,5 milliárd forint jut járványvédelmi rendszerek kialakítására.A baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására az Agrárminisztérium 2 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot. A Vidékfejlesztési Program keretében a gazdák 2020. május 1-jétől pályázhattak. Két pályázati körben összesen 349 db kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint igényével.

A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat számára szólt. Célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatcsökkentése volt. A felhívás keretében építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek, így különösen állattartó telepi épületek, építmények kialakítása, felújítása volt támogatható. Emellett az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése is megvalósítható volt.

A pályázat szükségességét és sikerét mutatja, hogy két pályázati körben összesen 349 db támogatási kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint támogatási összeg igényével. A beérkezett támogatási kérelmek közül 195 esetben született pozitív döntés, mellyel 2,5 milliárd forint támogatási összegről döntött az Irányító Hatóság, a további pályázatok elbírálása pedig folyamatosan zajlik.

Kiadó: Agrárminisztérium