OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. október 15., csütörtök 14:52

A Magyarország Barátai Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 15., csütörtök (OS) -

    Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz; meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez; hogy ezáltal az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon."
Az Európai Unióban már régóta léteznek különféle modelljei az autonómiának, amelyek példaként szolgálhatnak más országok számára is. Ezek közé sorolható a kelet-belgiumi német közösség, valamint különösen a nagyrészt német nyelvű kisebbség autonómiája Dél-Tirolban, Bolzano autonóm megyében, a mai Olaszországban.
A 21. században az egyéni jogok biztosítása mellett a kulturális és területi autonómiához való jog megadása szintén hozzájárulna egy stabil és biztonságos Európa megteremtéséhez. Egy nemzeti kisebbség kulturális és / vagy területi autonómiája előnyös lehet az egész társadalom számára is. A tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy az autonómiát élvező régiókban gazdasági növekedés, valamint a kulturális és tudományos élet fellendülése tapasztalható. Ebben az értelemben a székelyföldi kulturális és területi autonómia mind az ott élő magyar kisebbség, mind a román többség számára előnyös lehetne.
    
     Kiadó: Magyarország Barátai Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.